Stichting Lezen en Schrijven

"In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat staat gelijk aan zeker 1 op de 9 Nederlanders in deze leeftijdscategorie.

We leven in een digitale kennissamenleving. Het huidige kabinet streeft ernaar in 2017 alle overheidsdiensten digitaal aan te bieden. Veel mensen hebben echter beperkte (digitale) basisvaardigheden. Hierdoor kunnen zij moeilijk meekomen met de digitalisering van (overheids)diensten. Hun beperkte basisvaardigheden vormen een belemmering om hier optimaal gebruik van te kunnen maken. Onderzoek toont aan dat het hier gaat om 3 tot 4 miljoen Nederlanders".

Deze tekst is terug te vinden op de site www.lezenenschrijven.nl 
Wanneer je dit goed tot je door laat dringen, besef je pas wat een groot aantal mensen dit eigenlijk is. 1,3 miljoen Nederlanders, dat zijn er echt heel veel. Wanneer je zelf een passie voor schrijven hebt, en de hele dag door met schrijven bezig bent, realiseer je je soms onvoldoende dat er zoveel Nederlanders zijn die dagelijks worstelen met lezen en schrijven.

De Stichting Lezen & Schrijven probeert op verschillende manieren het belang van goed lezen en schrijven te benadrukken.
Bijvoorbeeld door het proefprogramma Taal voor het Leven of de Week van de Alfabetisering of via Taal werkt. Hier kun je een overzicht van hun projecten en/of andere (samenwerkings)websites vinden die laten zien welke manieren er zijn om het genoemde belang naar voren te brengen.

Je kunt hier ook de serie van de NCRV 'Zeg eens B' terugkijken. In dit nieuwe tv-programma staat het leven van acht laaggeletterden centraal. Caroline Tensen volgt hen in hun leerproces en laat zien wat zij dagelijks meemaken. Zeg eens B is een programma van NCRV en wordt zes vrijdagavonden om 21:30 uur uitgezonden op NPO1.

Houd jij van lezen en schrijven, wil jij het anderen leren en heb jij wat tijd over? Misschien is of wordt het jouw passie om laaggeletterden te helpen met lezen en schrijven. Kijk voor meer informatie op deze website.Reacties

 1. Wendy, bedankt voor het delen van die websites, ik kende ze niet. Toch denk ik wel dat dit soort cijfers een beetje een vertekend beeld geven, want wellicht zitten er heel veel nieuwe immigranten onder de laaggeletterden....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat zou kunnen Marja. Maar het zijn in ieder geval wel Nederlanders die hier wonen.
   Er is nog veel werk aan de winkel ;)

   Verwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.