SCHRIJF - Marije van den Berg

Wil jij bijzondere momenten graag bewaren en je blijven herinneren? Dan is het boek Schrijf  (gedenk - geniet - onthoud - blijf - herinner) van Marije van den Berg een aanrader!

In de Bijbel werden er gedenkstenen opgericht om bijzondere gebeurtenissen niet te vergeten. Juist wanneer er wonderlijke dingen gebeurden of men het even niet zag zitten, werd er een steen geplaatst.
Meer over het plaatsen van gedenkstenen kun je onder andere lezen in mijn blogbericht dat ik eens schreef op één van mijn andere weblogs 'Christelijk opvoeden'
Het is geweldig om bijzondere of gedenkwaardige dingen die God in ons leven gedaan heeft op te schrijven in een speciaal boek. Je kinderen kun hier (later) van leren en de gedenkstenen ook weer doorgeven aan hun kinderen. Dit alles met het uiteindelijke doel 'alle volken der aarde te laten weten, dat de hand des HEREN sterk is en zij de Here, uw God, al de dagen zouden vrezen.' (Joz. 4:24)

In dit fraai vormgegeven notitieboek voor (jonge) vrouwen kunnen eigen gedenkstenen opgericht worden. Er is ruimte voor mooie (bijbel)teksten, liedjes, ontmoetingen, dank- en gebedspunten. Ook staan er creatieve opdrachten die helpen om bewust stil te staan.  

Een paar tips die Marije noemt voorin het 'gedenkboek' zijn prikkelend:

Schrijf een brief aan God.  

Heb je een mooie preek of mooie Bijbeltekst gelezen? Schrijf die dan op.  

Prik elke dag of week een vast moment om je gebedspunten en dankbaarheidsmomenten op papier te zetten.    Graag deel ik een paar vragen uit het boek die mij erg aanspreken en aan het denken zetten:

 • Wat heeft je passie? Schrijf in het hart (afbeelding in het boek) waar jij van droomt. Waarin zou jij van betekenis willen zijn, of wat zou je willen bereiken binnen nu en een jaar? En binnen nu en vijf jaar?
 • Wat heeft God deze week of misschien wel vandaag in jouw leven gedaan? Wat is jouw getuigenis? Wat heb je beleefd met God? Schrijf niets iets op wat je vorig jaar of vorige maand beleefd hebt, maar wat je deze week hebt geleerd, gelezen, gehoord of meegemaakt.
Het boek bevat ook veel mooie foto's en citaten en biedt volop ruimte voor allerlei notities.
Ik wil dit boek van harte aanbevelen vooral aan de lezers met 'een passie voor schrijven'.

Marije van den Berg schreef eerder het boek Leef  (Dans - lach - huil - bid - geniet). Dit is een thematisch werkboek, dat bestaat uit korte hoofdstukken. Als (jonge) vrouw kun je zelf aan de slag met praktijkopdrachten, filmpjes, liedjes en vragen.

Marije is onlangs ook te gast geweest bij Café Tinto en heeft hier verteld over haar boek Schrijf. Je kunt dit gesprek via deze link terugluisteren.


Reacties

 1. Leuk dat je dit boekje aanraadt Wendy. Ik zat net vanmorgen te denken hoe ik in 2015 eens zou gaan schrijven in mijn geestelijk dagboek. Alles in 1 boekje of een apart boekje voor gebeden en een aparte voor preekaantekeningen (ik hou van boekjes, haha) en een aparte voor gedachten... luxe probleem zou je zeggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie. Wie weet is dit inderdaad een mooi boek om hiervoor te gebruiken.

   Verwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.