Onze Taal


Wanneer je een passie hebt voor schrijven, is het belangrijk en handig dat er een website en genootschap bestaat als Onze Taal waar je met al je vragen over de Nederlandse taal terecht kunt. Graag deel ik iets over de veelzijdigheid van dit genootschap.

De uitgave van het maandblad Onze Taal is de belangrijkste activiteit van het Genootschap Onze Taal, een vereniging die al in 1931 is opgericht. Afgelopen week ontving ik een proefnummer van het tijdschrift.

Door de gekleurde voorkant kun je het tijdschrift bijna niet over het hoofd zien. Wanneer je het digitale archief bekijkt, zie je nog veel meer veelkleurige covers. Onder het motto 'taalkundig verantwoord en prettig leesbaar' biedt Onze Taal artikelen over goed en fout taalgebruik, leesbaar schrijven, spreken en presenteren, taal en computer, argumentatie, woordenboeken, nieuwe woorden, etymologie, spelling, jongerentaal, enz.

Het tijdschrift biedt de lezers ook een podium: in de brievenrubriek reageren zij op de inhoud van het blad, en in de rubrieken 'Gesignaleerd' en 'Taalergernissen' brengen zij vermakelijke, ergerniswekkende of prijzenswaardige taalverschijnselen onder de aandacht. Middenin het tijdschrift staat een taalpuzzel waarmee je een leuke 'taalprijs' kunt winnen. Er is ook een hele pagina gewijd aan boeken uit de webwinkel.
Als jij graag boeken leest over taal, zou ik zeker eens een kijkje nemen in deze zeer uitgebreide bibliotheek vol met boeken over de Nederlandse taal. De achterkant van het tijdschrift genaamd Ruggespraak staat vol met knipsels en fragmenten met rare taalkronkels. 

Een- of tweemaal per jaar verschijnt er een themanummer, bijvoorbeeld over reclametaal, 'de taal der liefde' en over 'taal en geheugen'. Onze Taal verschijnt tienmaal per jaar.
Houd je van taal en wil je lid worden van Onze Taal? Kijk dan hier op de website voor meer informatie. Je kunt ook eerst een voordelig proefabonnement aanvragen.


De vereniging Onze Taal heeft nog veel meer te bieden dan alleen het tijdschrift. Wanneer je lid wordt van het tijdschrift (en daarmee automatisch lid bent van het Genootschap Onze Taal) kun je als lid vragen voorleggen aan de Taaladviesdienst en krijg je korting op boeken over taal, op congressen en andere taalevenementen.

Behalve via het blad verspreidt Onze Taal ook nog op andere manieren informatie, onder meer via de website en via de nieuwsbrieven Taalpost (www.taalpost.nl) en Woordpost (www.woordpost.nl), via Twitter (@onzetaal) en via Facebook. Ook is er een gratis app beschikbaar waarmee je eenvoudig taaladviezen en meer informatie over Onze Taal kunt opvragen (www.onzetaal.nl/app).

Op de website vind je nog veel meer informatie over alle diensten van Onze Taal.
Van harte aanbevolen!

O ja, mochten er taal- of spellingfouten (of is het spellingfouten) zitten in dit stukje, dan hoor ik dat natuurlijk graag ;)Reacties

  1. Leuk en interessant tijdschrift Wendy, ik vind de achterste pagina ook altijd grappig (ook al moet ik soms 3x kijken wat er nou precies verkeerd is geschreven) :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.