Gedenkstenenboek

"Die twaalf stenen, welke men uit de Jordaan genomen had, richtte Jozua te Gilgal op. En hij zeide tot de Israëlieten: Wanneer uw kinderen later hun vaders vragen: Wat betekenen deze stenen? dan zult gij uw kinderen aldus inlichten: Op het droge is Israël hier door de Jordaan getrokken, omdat de HERE, uw God, de wateren van de Jordaan voor u heeft doen opdrogen, totdat gij erdoor getrokken waart, zoals de HERE, uw God, gedaan heeft met de Schelfzee, die Hij voor ons heeft doen opdrogen, totdat wij erdoor getrokken waren, opdat alle volken der aarde zouden weten, dat de hand des HEREN sterk is, en zij de HERE, uw God, al de dagen zouden vrezen"

Naar aanleiding van wat er tegen Jozua gezegd wordt in Jozua 4:20-24, kreeg ik enkele jaren geleden het idee aangereikt een 'gedenkstenenboek' bij te houden. Het idee vond ik geweldig en tot op de dag van vandaag maken mijn man en ik hier gebruik van.
Bijzondere of gedenkwaardige dingen die God in ons leven gedaan heeft, schrijven we op in een speciaal boek. Het is geweldig dat we hier regelmatig met onze kinderen over kunnen spreken en dat we dit ook schriftelijk weer door kunnen geven aan hen. Ik hoop en bid dat dit generaties lang gebeuren mag en dat op deze manier God verheerlijkt mag worden voor alles wat Hij in ons leven heeft gedaan en nog zal doen.

Ik kan het een ieder aanraden deze 'mijlpalen' op te schrijven 'opdat alle volken der aarde zouden weten, dat de hand des HEREN sterk is en zij de Here, uw God, al de dagen zouden vrezen.' (Joz. 4:24)

Het is mooi om ook aan (elk van) je kinderen een gedenkstenenboek te geven zodat ook zij kunnen bijhouden en opschrijven wat hun eigen 'gedenkstenen' zijn.

Heb jij al een gedenkstenenboek? Wat vind je van het idee?
Reacties

 1. Wauw, mooi idee! Met de doop van onze jongste, oktober 2015, ging de preek over deze tekst! Mijn broer kreeg de ingeving om een steen te zoeken. Dat heeft hij later ook gedaan en daar de naam en doopdatum opgeschreven. Die staat zichtbaar, bij de doopkaart in de kamer. Zo worden we er elke keer aan herinnert. Dat kunnen we natuurlijk niet bij alles doen, maar een gedenkstenenboek is wel een heel goed idee. Hoe geef je dat praktisch vorm? Doe je dat per kind, of voor het gezin, wat voor dingen schrijf je daar verder op? Dat zie ik nog niet gelijk voor me eigenlijk.
  Groetjes, Petra C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij schrijven dit voor het hele gezin maar het is een boek van mijn man en mij. Onze kinderen hebben allemaal hun eigen boek. We schrijven over bepaalde keuzes die we op bepaalde momenten hebben gemaakt, belangrijke keuzes van onze kinderen, examens, bijzondere dagen enz. Je kunt het net zo uitgebreid maken als je wilt.

   Verwijderen
 2. Ik heb geen gebedstenen boek wel een prayer journal waar hoogte punten in staan, en ik doe scrapbook album maken met foto. Wat ik ook doe is een receptenboekje maken met dingen die wij hebben gegeten en wanneer dat soort dingen. Ik moet zeggen je idee is goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw idee is ook mooi Eve! Het principe is hetzelfde denk ik. We willen het niet vergeten!

   Verwijderen
 3. Ik vind het een heel leuk idee. Heb er zelf geen 1 maar ga er zeker 1 aanschaffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is echt een super bijzonder idee. Ik maak zelf altijd al zoiets, van speciale gebeurtenissen. Het is mijn creatief dagboek. De ene keer fotobewerking, een andere keer teksten. Van alles wel wat, die ik in mutomaps bewaar. Zo waardevol!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.