Tips voor (beginnende) schrijvers

Of je nu een roman, kinderboek of column schrijft, onderstaande tips kunnen je zeker helpen bij het schrijven:
  • Herlees af en toe een paar zinnen en ga bij elk woord na waarom je het hebt gebruikt. Hierdoor blijf je scherp en voorkom je wollig taalgebruik, pleonasmen en tautologie├źn.
  • Schrijven is schrappen. Niet alleen de overbodige woorden zoals hierboven vermeld, maar ook hele zinnen, alinea’s of zelfs hoofdstukken. Soms is het beter om een deel van je tekst te verwijderen, omdat je jezelf anders in de knoop werkt qua plot. 
  • Begin niet met ellenlange beschrijvingen. Om de aandacht van je lezer gelijk te grijpen, is het belangrijk om al heel vroeg in je verhaal of artikel actie te laten plaatsvinden.
  • Strooi niet te pas en te onpas met bijvoeglijk naamwoorden. Genoeg is genoeg. Te veel bijvoeglijk naamwoorden halen de vaart uit het verhaal.
  • Laat je tekst aan iemand anders lezen, het liefst aan een ervaren schrijver of iemand anders die verstand heeft van taal en schrijven. Deze mensen kunnen je opbouwende kritiek geven en je op nieuwe idee├źn brengen.
(kijk voor meer tips op deze website). 

Op het leuke weblog van Aritha Vermeulen las ik ook goede tips over het 'echte mensen maken van je hoofdpersonen'. Een geweldig idee. Ik ga ermee aan de slag!

Waar haal jij je schrijftips vandaan?


Reacties

  1. Simpel houden zeg ik altijd, niet gelijk zo moeilijk doen of te mooi willen schrijven :) Ik zag de post op Aritha's blog ja :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.